Los Angeles prvým finalistom Západnej konferencie

29.05.2013 Celý región

New York 29. mája (TASR) - Hokejisti Los Angeles sa stali prvými finalistami Západnej konferencie zámorskej NHL. Obhajcovia Stanley Cupu vyhrali v rozhodujúcom siedmom zápase semifinálovej série so San Jose 2:1, keď oba góly strelil Justin Williams. Súperom Kings bude vo finále konferencie jeden z dvojice Chicago - Detroit, ktorých rozhodujúci siedmy súboj je na programe v noci na štvrtok.

Dvojgólový Williams a vynikajúci brankár Jonathan Quick boli hlavnými strojcami víťazstva "kráľov" v rozhodujúcom zápase. Kings zmenili arénu Staples Center na nedobytnú pevnosť, pretože na domácom ľade vyhrali v play off už 14. zápas po sebe. O triumfe LA rozhodol dvomi gólmi v priebehu necelých troch minút v druhej tretine Williams, keď najskôr prepasíroval spoza bránkovej čiary puk za brankára "žralokov" Anttiho Niemiho a potom zakončil peknú akciu po prihrávke Anže Kopitara. Sharks v tretej tretine prestrieľali domácich 14:4, ale dokázali skórovať len raz zásluhou obrancu Dana Boylea. "Sme veľmi šťastní, že sme to dokázali. Zdolať San Jose štyrikrát je skvelé, je to výborný tím. Tešíme sa, ale vystúpili sme len do polovice hory," povedal brankár Kings Quick, ktorý vo svojom prvom siedmom zápase v kariére zaznamenal 25 zákrokov a viackrát podržal svoj tím.

Králi vďaka 14-tim domácim víťazstvám v play off po sebe stanovili klubový rekord. Siedmy zápas vyhrali prvýkrát od roku 1993, kedy sa proti Torontu blysol hetrikom legendárny Wayne Gretzky. "Máme veľkú túžbu znovu získať pohár a dali sme do zápasu všetko. Milujem zápasy, v ktorých ide o všetko a verím, že aj moji spoluhráči," povedal strelec oboch gólov Kings Williams. V sérii medzi Los Angeles a San Jose vyhrali vo všetkých siedmich dueloch domáce tímy a Kings si teraz želajú, aby siedmy duel medzi Chicagom a Detroitom zvládli Red Wings, pretože s nimi by začínali sériu doma. "Myslím si, že si oblečú dres Detroitu a pôjdu fandiť," vtipkoval analytik ESPN, bývalý tréner a hráč Barry Melrose. Sharks boli v rozhodujúcom zápase strelecky aktívnejší a z prehry boli smutní. "Veľmi nás to mrzí, pretože sme cítili, že na nich máme. Bola to náročná sezóna a chceli sme ju ešte potiahnuť. Ťažko sa s tým dokážem zmieriť, mali sme na nich," povedal útočník San Jose Logan Couture. Víťazstvo Los Angeles sledovali v hľadisku tradične aj celebrity, tentokrát kamery zachytili Davida Beckhama s rodinou, či Toma Cruisea.


2. kolo play off NHL

Západná konferencia - 7. zápas:
LOS ANGELES (5.) - SAN JOSE (6.) 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Góly: 25. a 28. J. Williams - 46. D. Boyle. Brankári: Quick - Niemi,
strely na bránku: 18:26.
Diváci: 18.593.
/konečný stav série: 4:3, postúpili Los Angeles/
 

Vyberte región